Straffe og påkørsler afgjorde London løb

London var klar for anden dag i træk, til ABB FIA Formula E World Championship, og det blev en turbulent dag på og udenfor banen.

Den 13. afdeling af 2020/21 mesterskabet blev kørt i og omkring ExCeL arena, hvor de 24 kørere skulle kæmpe på den meget snævre bane, med kun få overhalingsmuligheder.

Stoffel Vandoorne i Mercedes-EQ raceren havde taget Pole Position, foran Oliver Rowland i Nissan e.dams, Alexander Lynn i Mahindra Racing, Nyck de Vries i Mercedes-EQ, Mitch Evans i Jaguar Racing, og Maximilian Günther.

Begge DS Techeetah racere døjede meget med farten, og var henholdsvis 22’er og 23’er med Antonio Felix da Costa og Jean-Eric Vergne, men de to kørere var også en del af de første to kvalifikationer grupper, hvor kun de Vries og Vandoorne gik videre fra, ud af 12 kørere. Mesterskabsførende Sam Bird hos Jaguar Racing var en af de 10 kørere, som røg ud i de første to grupper, og skulle starte 21’er.

Heineken London e-Prix 2021 race 2 start
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Starten forløb noget pænere i dag end i går, hvor alle kørere kom igennem de første sving. Edoardo Mortara fik en skidt start, og kom kun meget langsomt afsted, mens Alexander Sims begyndte at køre langsomt halvvejs rundt på omgangen, og Tom Blomqvist måtte pitte ved førstkommende mulighed. Begge kørere kom dog tilbage på banen, men suverænt sidst.

De Vries fik overhalet Lynn på løbets 3. omgang, og kom dermed op på 3. pladsen i løbet.

Buemi, Felix da Costa, Vergne og Mortara var hurtigte til at tage Attack Mode, som igen var på 8 minutter stykket.

De Vries klagede over at hans styretøj var skadet, men han lå trods alt på 3. pladsen, som blev til 2. pladsen da Rowland var inde for at aktivere Attack Mode.

Bird ramte op i bagenden på Nick Cassidy under nedbremsningen til S-hårnålen, men endte med at blive overhalet af både Felix da Costa og Vergne.

Mitch Evans
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Vandoorne og de Vries tog deres første Attack Mode på samme tid, og holdt fast i P1 og P3.

Der var ballade mellem Rene Rast og Sebastien Buemi i S-hårnålen. Først fik Rast et skub bagi, så Buemi kom op på siden, og Rast ramte betonmuren. Herefter fortsatte tyskeren ligeud, da hans styretøj var blevet beskadiget, og pløjede ind i siden på Buemi, som ødelagde den anden side af styretøjet, så han slet ikke kunne styre mere. Det udløste en Safety Car, så Audi’en kunne fjernes.

Det blev heldigvis hurtigt klaret, så vi kunne komme videre i løbet.

Der var lidt skubben mellem gårsdagens vinder Jake Dennis samt Nick Cassidy, allerede i Sving 1, efter Safety Car var kørt ind. Begge kørere kom heldigvis videre uden skader på bilerne, selvom Dennis også mistede en placering til Felix da Costa.

Buemi fik en 10 sekunders Stop & Go straf for kontakten med Rast.

De Vries udnyttede at han stadig havde Attack Mode, og kom op på andenpladsen i løbet, så det var en Mercedes-EQ 1-2 med holdkammerat Vandoorne ude i front.

Vandoorne tog anden Attack Mode, samtidig som Lynn tog sit første.

Rene Rast
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Der var kontakt mellem Jean-Eric Vergne og Edoardo Mortara, hvor der blev skubbet lidt i S-hårnålen, men uden de større skader til bilerne.

Antonio Felix da Costa holdt stille i Sving 1, med en skadet bil. Det udløste dagens 2. Safety Car. Replay viste at portugiseren havde forsøgt at overhale Andre Lotterer, som lukkede døren meget hårdt. Det sendte Felix da Costa i betonmuren, og rykkede forhjulsophænget i stykker, så han ikke kunne køre videre.

Der skete mærkelige ting under SC perioden, da Lucas Di Grassi pittede under Safety Car, kørte igennem pitten, stoppede kortvarigt, og kørte ud af pitten – og tog føringen af løbet!

Det gik fuldstænding op i hat og briller på første flyvende omgang, hvor Oliver Rowland pløjede ind i siden på Stoffel Vandoorne, hvilket ødelagde begge biler. Rowland ramte et bump under nedbremsningen, men det gjorde ikke skaden mindre. Mitch Evans og Maximilian Günther ramte hinanden i det efterfølgende sving, hvor Jaguar køreren kom forbi BMW i Andretti manden.

Andre Lotterer fik en Drive-through for kontakten med Antonio Felix da Costa.

Nyck de Vries var den nye førende i løbet, efter Lucas Di Grassi og Alexander Lynn begge havde aktiveret deres sidste Attack Mode.

Alexander Lynn, Antonio Felix da Costa, Nyck de Vries, Stoffel Vandoorne og Sam Bird fik Fan Boost i dagens løb.

Di Grassi tog føringen af løbet tilbage med 18 minutter af løbet, med en flot udbremsning af de Vries.

Cassidy havde kontakt under nedbremsningen til S-hårnålen, hvilket kostede ham den ene forskærm på Envision Virgin raceren.

Lynn brugte Fan Boost til at overhale de Vries ned af start-mål langsiden, og dermed komme op på andenpladsen.

Som om at det ikke var drama nok, begyndte sorte regnskyer at nærme sig banen. Det kunne få kæmpe indflydelse på løbet, hvis det nåede at komme frem i løbet af de resterende 15 minutter.

Antonio Felix da Costa
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Rowland fik en 5 sekunders tidsstraf for kontakten med Vandoorne.

Frijns fik overhalet Günther udenom i Sving 1, ved hjælp af lidt Attack Mode, for at komme op på siden af ham. Frijns forsøgte at gentage manøvren på Evans omgangen efter, men kunne ikke komme forbi newzealænderen.

Evans tabte placeringen da han var inde for at tage Attack Mode, men kom hurtigt tilbage, da han havde så meget mere kraft at gøre med, end Frijns.

Lucas Di Grassi fik en Drive-through, for at have brudt reglerne under Safety Car. Det ville også være for nemt at køre igennem pitten, og så tage føringen af løbet på den måde, bare fordi at SC kørte langsommere ude på banen, end hastigheden i pitten. Teamchef Allan McNish satte dog i fuld fart mod dommerkontoret, og ville brokke sig over straffen.

Jake Dennis fik en Drive-through, da hans speeder pedal havde sendt forkerte signaler. Sådanne fejlsignaler kunne bruges som Traction Control, så derfor bliver det straffet.

Der var ballede 2 minutter før målflaget, hvor Sam Bird og Norman Nato ramte hinanden. De to biler var flettet ind i hinanden, men det lykkedes dem at få bakket sig ud af den dyre omgang Kluddermutter, så banen var fri for strandede biler. Sam Bird blev dømt som skyldig i kontakten mellem ham og Nato, og skal derfor starte 3 startplaceringer længere tilbage, når næste løb køres.

 

Alexander Lynn
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Dommerne gav Di Grassi det sorte flag, da han ikke havde fulgt dommernes ordre, og afsonet straffen. Sort flag er diskvalifikation. Ydermere fik Audi Sport Abt Schaeffler en både på 50.000 Euro, hvoraf de 5.000 Euro skal betales med det samme, da de ikke informerede køreren om straffen.

Dermed kunne Alexander Lynn i Mahindra Racing tage hans første sejr i Formel E, foran Nyck de Vries i Mercedes-EQ, og Mitch Evans i Jaguar Racing.

Robin Frijns sluttede firer, foran Pascal Wehrlein, Maximilian Günther, Nick Cassidy, Sergio Sette Camara, Jake Dennis, og Joel Eriksson.

Efter målflaget blev der delt flere straffe ud. Udover bøden til Audi, fik Stoffel Vandoorne en 5 sekunders tidsstraf, da han havde overhalet Jean-Eric Vergne under gult flag. Oliver Rowland fik en 5 sekunders tidsstraf, da han var kørt ind Stoffel Vandoorne.

Efter alle straffe er blevet uddelt, er Nyck de Vries den nye førende i mesterskabet, foran Robin Frijns, Sam Bird, Jake Dennis, Antonio Felix da Costa, Alexander Lynn, Nick Cassidy, Mitch Evans, Edoardo Mortara, Rene Rast og Pascal Wehrlein. Alle disse kørere er indenfor 25 point af førende de Vries. Så alt kan ske, når sæsonens to sidste løb skal køres i Berlin den 14. og 15. august 2021.

Relaterede nyheder